Wat de signalen mij wilden zeggen…

In onze blogs nemen we jullie in briefwisseling mee in onze uitdagingen, onzekerheden, geluksmomenten en dromen.

Lieve Mark,

Ook ik had de crisis nodig, om te ontdekken wie ik ook al weer was naast het moeder en partner zijn. Want de onvrede in mij speelde al langer, de signalen waren alleen niet zo duidelijk.  Ja, ik had last van slapeloosheid, rare eczeem, onverklaarbare pijn in mijn rug of nek, stemmingswisselingen etc. En al die signalen leidden tot een een burn-out.
Ergens diep vanbinnen voelde ik de onvrede over mijn leven, over energie die nergens heen kon, het verlangen mij weer gezien te voelen als mezelf, niet alleen als moeder en als partner. Maar ik kon het niet uiten, ik had er geen taal voor. Dus op een gegeven moment dacht ik dat het aan ons lag.

‘ Liefde is niet voor eeuwig’ 

Wist je dat veel mensen geloven dat liefde niet maakbaar is en dat je het gevoel van liefde niet eeuwig vast kunt houden? Nu zie ik dat ik die overtuiging ook had, dat liefde vanzelf moet gaan, en als je het dan niet meer voelt, dat het dan dus voorbij is.
Gelukkig weet ik nu dat dit niet klopt, dat er echt een andere weg mogelijk is als je het onbekende pad maar op durft te gaan en je gedachten die je voor waar aan neemt durft te onderzoeken.

Nog altijd ben ik zo ontzettend dankbaar dat jij in de tijd hebt uitgereikt naar mij, om verder te kijken dan enkel naar mijn handelingen. Het was in deze situatie misschien voor de hand liggend geweest om uit elkaar te gaan. Maar doordat jij uitreikte durfde ik het aan om naar mezelf te gaan kijken. Om op onderzoek uit te gaan waarom ik op dit punt beland was en welke lessen ik daaruit kon leren. Het is altijd zoveel makkelijker om de ‘schuld’ buiten jezelf neer te leggen, het aan de omstandigheden te wijten of aan de ander. Maar ik wist dat dat geen optie was. Ik moest bij mezelf beginnen.  En je gaf mij die vrijheid om mezelf opnieuw te ontdekken.

Veel mensen herkennen wel het gevoel dat ze een deel van zichzelf zijn kwijtgeraakt in de relatie. Door je aan te passen en doordat je verschillende rollen vervult kan het zijn dat een deel van jezelf dat onbewust heel belangrijk is, ondergesneeuwd raakt. Ooit was het er, en doordat je er niet meer bij kunt, voel je de energie die eruit moet maar die geen uitgang kan vinden.

We hebben wat afgepraat, gehuild, gelachen en ruzie gemaakt in die periode. En wat een diepe verbinding gaf dat om te praten over angsten en verlangens. ‘Conflict is growth trying to happen’ en ik weet nu dat dit klopt.
Sindsdien ben ik minder bang voor conflict, en ja, allebei gaan we het nog altijd liever uit de weg maar als het gebeurd weten we ook dat het ons verder helpt. Ik geloof ook dat er een makkelijkere route is naar waar wij gekomen zijn, dat een crisis niet altijd nodig hoeft te zijn om het leven te creëren waar je zo naar verlangd. Als je maar weet waar je samen heen wilt groeien, en dat je dat in verbinding met elkaar blijft doen, ondanks de uitdagingen die het leven voor je kan hebben.  Wij hebben samen een prachtig stip op de horizon gecreëerd en wat kijk ik vol verlangen uit naar die stip en de stappen die we in die richting maken.

‘Zet een intentie voor je relatie’

Tijdens  relatietherapie was één van de opdrachten om onze relatie te omschrijven over 1, 3 en 5  jaar. Laatst heb ik erbij gepakt wat ik opgeschreven had, en ongemerkt is onze intentie voor de relatie werkelijkheid geworden. Ik vind dat zo bijzonder, ik had toen echt nooit durven hopen dat het ook echt zou lukken. Dat wij die relatie zouden kunnen krijgen met elkaar, en toch hebben we het gedaan, samen, door alles aan te pakken om individueel en samen verder te groeien. Wat houd ik van ons leven samen en wat ben ik er intens dankbaar voor!

Met heel veel iefde,

Femke

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.