Verbroken verbinding

Wij krijgen vaak de vraag “hoe zorg ik dat ik weer verbinding voel?”. Gek eigenlijk; we zijn aan de ene kant zo opzoek naar verbinding en aan de andere kant verliezen we de verbinding ook weer zo makkelijk door onze mobiel, ons werk en allerlei andere zaken buiten onze relatie.

De signalen die hier vaak bij komen kijken zijn:

  • Ze heeft alleen maar oog voor de kinderen
  • Hij is alleen maar bezig met zijn werk
  • Zij zit alleen maar op haar telefoon
  • Hij zit meer in de sportschool dan thuis
  • Het draait alleen maar om de buitenkant: dure kleren, mooie auto en groot huis
  • Er is een ander

Herken je één of meerder van deze situaties? Dan ben je niet de enige! Zeker wanneer er jonge kinderen in het spel zijn, worstelen heel veel stellen met dit onderwerp. Wat ons betreft  is het ‘verliezen van verbinding‘ oorzaak nummer 1 van alle ‘break ups‘.

Verlies van verbinding
Bovenstaande voorbeelden zijn niet zozeer de oorzaak dat de verbinding afneemt, maar eerder het gevolg van het verlies van verbinding. Wat we niet meer vinden in onze relatie, zoeken we daar buiten .

Wat missen we dan in onze relatie? Waar verlangen we zo naar dat we eerder uitreiken naar onze omgeving dan naar degene van wie we houden? De antwoorden die wij krijgen op deze vragen lijken in het begin vaak divers, maar uiteindelijk heeft iedereen dezelfde behoefte.

Het onbewuste verlangen wordt door de andere niet vervuld

We kiezen onze partner niet voor niets. We hebben een onbevredigde behoefte die voorkomt uit onze kindertijd. In het begin van de relatie is er verliefdheid, vertrouwen en het gevoel dat jullie elkaar al jaren kennen. Je herkent zoveel van ‘vroeger’ dat het direct heel vertrouwd voelt. Het tegenovergestelde kan ook: het voelt ‘veilig’ omdat het gevoel het totaal tegenovergestelde is van waar je vandaan komt.

En na een tijdje kom je (onbewust) tot de conclusie: deze partner gaat mijn  behoeften niet vervullen en dan begint de ellende.

Verbinding herstellen
Hierbij alvast 2 tips om de verbinding te verbeteren:

Definieer verbinding
We praten er misschien wel over in onze relatie: ik mis de verbinding. Maar wat bedoelen we dan precies, wat missen we dan zo. Draai het ‘missen’ om en onderzoek eens waar je echt naar verlangt? Bijvoorbeeld een arm om je heen i.p.v. een oplossing voor je probleem? Je even niet meer overal verantwoordelijk voor hoeven voelen maar het samen willen doen.

Spreek je verlangen uit
Misschien wel de moeilijkste stap binnen een relatie. Vragen naar wat je echt nodig hebt. Eigenlijk hebben we dat nooit goed geleerd en zijn we bang om afgewezen te worden. Maar het is het risico meer dan waard om het gewoon een keer te vragen: ‘wil je even een arm om mij heen doen, meer heb ik nu niet nodig’. Tien tegen één dat de ander maar wat blij is dat je dit vraagt, omdat het vaak lastig is om echt te begrijpen wat jij nodig heeft.

Verbinding is zo’n essentieel deel van onze relaties, dat wij daar binnen onze coaching en workshops veel aandacht aanbesteden. In een aantal stappen werken we toe naar weer met elkaar in verbinding staan en krijg je tips aangereikt voor het verder laten groeien. Benieuwd of vragen? Neem contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.