Kiezen met een open hart, hoe doe je dat?

IN ONZE BLOGS NEMEN WE JULLIE IN BRIEFWISSELING MEE IN ONZE UITDAGINGEN, ONZEKERHEDEN, GELUKSMOMENTEN EN DROMEN.

 

Lieve Mark,

JA! Natuurlijk was het een ja, geen twijfel over mogelijk! Jij bent de man met wie ik verder samen wil leven, mij verder wil ontwikkelen, en met wie ik nog heel veel mooie, uitdagende en waarschijnlijk ook nog weleens moeilijke momenten ga beleven. Waarvan ik nu weet dat ik daar niet bang voor hoef te zijn maar dat het ons juist weer verder gaat helpen en dichter bij elkaar gaat brengen.


Liefde is niet voor eeuwig 

Er was een tijd dat ook ik mijn overtuigingen had, en waar de jouwe was ‘als je trouwt dan blijf je bij elkaar’ was de mijne ‘liefde is niet voor eeuwig, er komt een moment dat het fout gaat en ik ga niet zitten wachten tot dat moment komt’.
Bewust was ik mij daar toen niet van, net als velen met mij denk ik. Want je staat er niet zo vaak bij stil welke (belemmerende) overtuigingen je eigenlijk hebt. Ook wij hebben dat moeten leren. En wat een bevrijding om te merken dat veel van de overtuigingen die je hebt vaak gewoon niet kloppen, ze zijn simpelweg gewoon niet waar.
Toen het tussen ons niet zo lekker ging zat deze overtuiging mij wel enorm in de weg. Want hoe kon ik nou zeker weten dat het wel goed zou blijven gaan? Is het de investering wel allemaal waard en hoe sta ik er eigenlijk in?


Je hebt altijd een keuze
Mij hielp het toen heel erg dat ik zelf kon bepalen, dat ik iedere dag opnieuw de keuze had om te kiezen voor ons. Dat ik niet meteen voor de rest van mijn leven hoefde te kiezen, want daar waren immers geen garanties voor. Met een belemmerende overtuiging dat liefde niet voor eeuwig is, is het best moeilijk om te besluiten dat je voor de rest van je leven bij iemand wilt blijven.

Dus toen ik hoorde over iedere dag opnieuw de keuze maken, ontstond er vrijheid. Vrijheid om mijn eigen pad te bepalen. Dat gaf weer regie over mijn leven, en de mogelijkheid om patronen die er in mijn leven geslopen waren eens goed te onderzoeken. En zo werd de keuze voor een dag, de keuze voor een week en een week werd een maand. Gaandeweg voelden we dat we op de weg terug zaten naar elkaar.
En waar ik een paar jaar terug dus enkel voor die dag durfde te kiezen, kan ik nu vol overtuiging zeggen dat ik geen dag zonder jou wil.

Jij bent de man bij wie ik zijn wil, we hebben elkaar niet ‘nodig’, maar ik vind het heerlijk om mijn leven samen met jou te delen, om onze angsten en onze verlangens te bespreken. Om samen verder te groeien en dromen naar te jagen.


Belofte
Veel ouders het lastig vinden om hun kinderen te beloven dat ze nooit zullen gaan scheiden, want garanties heb je nooit! En je kinderen beloftes maken die je niet waar kunt maken dat willen we ook niet. Maar ik weet nu wat wij onze kinderen kunnen beloven. Namelijk dat papa en mama heel bewust voor elkaar hebben gekozen met al onze mooie en minder mooie kanten, en dat we er alles aan zullen doen om dat goed te houden.
Ik geloof dat ze hierdoor leren, dat als het op liefde aankomt, de deur niet op een kier hoeft te staan zodat er een uitweg is. Maar dat je met open hart volledig voor elkaar kunt kiezen als je maar weet wat je kunt doen als het even niet zo lekker gaat.

 

Liefs, Femke

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.