Kerst cadeau stress

Nog een paar dagen en dan is het Kerst! Wat ligt er voor jouw geliefde onder de boom?

Inkopen doen
De kans is groot dat je nog niets hebt. Traditiegetrouw worden de meeste inkopen gedaan op de twee dagen voor de kerst. De verwachting is dat ook dit jaar weer zo’n 2,5 miljoen Nederlanders op deze dagen massaal kerstcadeaus inslaan en gezamenlijk een bedrag van 260 miljoen euro uitgeven.

Zijn al die cadeaus dan een succes?
Uit onderzoek blijkt dat er voor 22,5% van de mensen vorig jaar minstens één fout cadeau onder de kerstboom lag! Dat is de dagen na de kerst altijd weer goed te zien op marktplaats of bij de klantenservices van de grote winkelketens.

Waar komt dat geven vandaan?
Waar komt die enorme drang om cadeaus te kopen toch vandaan? En misschien wel belangrijker nog: zorgt het voor een betere wereld en meer liefde? Ik denk het niet (uiteraard een beetje afhankelijk van wat ik krijg dit jaar ;-))

Blijkt dat wij als Nederlanders in de 19de eeuw helemaal niet zoveel cadeaus kochten met kerst maar dat dit vanuit Amerika is komen overwaaien. Op hun beurt zijn zij weer geïnspireerd door onze voorouders die Sinter Klaas in de 17deeeuw naar Nieuw-Amsterdam haalde oftewel New York City.

Moment om mijn liefde te tonen
Voor mij persoonlijk was Kerst één van de momenten om te laten zien hoe belangrijk de ander voor mij was. Ik pakte grootst uit om maar te imponeren en mijn liefde te tonen via de cadeaus. Maar eigenlijk ging het mij uiteindelijk om wat ik ervoor terug zou krijgen: de verrassing, de glimlach, het bedankje …… oftewel gezien worden. Het ging dus helemaal niet zozeer om mijn liefde voor de ander, maar om mijn onvervulde behoefte. En negen van de tien keer werd die behoefte helemaal niet voldoende ingevuld met de reactie van de ander. Natuurlijk ook niet zo gek. En mijn teleurstelling werd alleen nog maar groter als er voor mij alleen een paar sokken onder de boom lag! Fijne Kerst!

Collect memories not things

April Peerless

Tip
Kies voor een ervaring! Het krijgen en geven van materiële dingen geeft maar kort een gevoel van geluk en verbinding. Als je het juiste cadeau hebt gekocht natuurlijk, anders krijg je het tegenovergestelde effect.

Ervaringen slaan we daarentegen op, worden herinneringen en zorgen voor meer verbinding. Zo heb je niet alleen plezier met het geven maar ook nog daarna. En als bonus kan het de verbinding tussen jullie versterken en kun je eventueel ook nog samen tijd doorbrengen. Denk aan een dagje sauna, uiteten, nachtje weg, theater, een boswandeling met picknick etc.
Bedenk iets dat jullie al een tijd niet gedaan hebben. Iets anders dan jullie ‘normaal’ zouden doen, want dan is het effect nog groter en blijft het veel langer hangen.

Money can’t buy you happiness,
but buying an experience could be the answer

Terug naar jou, wat ga jij dit jaar geven?

Leave a Reply

Your email address will not be published.