Januari = ‘Break-up’ maand

Zit je midden in een crisis? Dan ben je zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat januari de maand is met de meeste break-ups.

Waarom januari?
Wat is dat toch met januari. Het is de tijd van het jaar; de stress van de kerstdagen, financiële problemen, het weer, druk van de familie en de behoefte aan een nieuwe start.  Uit onderzoek blijkt dat het bij 29% van de ondervraagden voort kwam uit hun voornemen voor het nieuwe jaar!

Wat een manier om 2019 te beginnen
Als je nu in een relatiecrisis zit of het even niet zo lekker loopt, geef nog niet op! ! Het hoeft niet over te zijn. Als je nog echt om je partner geeft en jullie beiden energie willen steken in jullie relatie, dan is er altijd een weg. Maar ook als jij het gevoel hebt de enige te zijn die het anders wil. Er is hoop, want ook jij kan in je eentje verschil maken.

Neem actie
Dus als jullie nu worstelen met de relatie, er samen aan willen werken, de pijn te willen helen en er mogelijk samen uit willen komen, dan hebben wij een aantal suggesties:

1. Maak geen overhaaste beslissingen
Wij zijn van mening dat we te snel kiezen om ermee te stoppen als de relatie in slecht weer terecht komt. Weer een ruzie, weer dat patroon waar we in vervallen, weer het gevoel dat er geen verbinding is, weer niet begrepen worden en ga zo maar door.
De grootste les is te vinden in het aangaan van deze pijn, frustratie of eenzaamheid. Je kunt daar samen zoveel van leren en je voorkomt dat je in de volgende relatie weer precies in dezelfde situatie terecht komt. Want wees eens eerlijk: hoe vaak is dit al voorgekomen in voorgaande relaties?
In veel gevallen is jullie ‘probleem’ op te lossen. Ga niet weg, blijf, investeer en ga met jezelf aan de slag. Ben je daarna nog ongelukkig in de relatie, dan weet je dat je er alles aan hebt gedaan.

2. Wees eerlijk, echt eerlijk
Probeer het niet helemaal in je eentje op te lossen. En val niet in de valkuil van; de ander gaat toch niet veranderen of ik heb het al zo vaak geprobeerd. Wees eerlijk naar de ander over wat je mist, wat jij zou willen en waar jij behoefte aan hebt. Val de ander niet aan en hou het bij jezelf. Wees eerlijk, echt eerlijk, ook naar jezelf en jouw rol. Dreig niet met een scheiding dat zorgt alleen maar voor de verkeerde reactie. Zorg dat de ander je echt goed begrijpt en geef de ander de tijd om te veranderen. Ook al heb je het al eerder besproken.

3. Wat is jouw aandeel
Geef de ander niet de schuld van jullie crisis. Ook niet als je gekwetst bent. Kijk naar jezelf. Vaak weten we heel goed wat de ander ‘mis’ heeft gedaan, maar hebben niet heel scherp wat onze bijdrage daarin is geweest.
Dus vraag jezelf af als je gekwetst of teleurgesteld wordt; waarom voelt dit zo rot, waarom doet het zo’n pijn, herken ik dit uit eerdere relaties of uit mijn jeugd? Welk patroon zie ik? Hoe reageer ik vervolgens?
Wij geloven erin dat je de pijn uit het verleden kunt helen in je relatie, blijf bij elkaar, krijg scherp wat je bij jezelf hebt te helen en bied je partner wat hij of zij nodig heeft (uiteraard alleen als er geen fysieke of geestelijk geweld wordt gebruikt).

4. Begin bij jezelf
Heb jij jouw partner verantwoordelijk gemaakt voor jouw geluk? Dan ben je zonder die partner ook niet gelukkig. Als je dit herkent, dan is er werk aan de winkel. Oordeel je vaak over jezelf, blok je gevoelens, ben je ontevreden over jezelf, vlucht je in werk, sport, lezen, internet of gamen dan ligt het probleem mogelijk in het niet volledig accepteren van jezelf. Leg de focus op hoe jij over jezelf denkt in plaats van hoe jij over jouw partner denkt. Welke stap kun je nu zetten om meer liefde voor jezelf te gaan voelen? En in het verlengde daarvan dus ook voor je partner.

We behandelen onze geliefde zoals we onszelf behandelen

5. Zie de behoefte van de ander
Verlies je jezelf niet helemaal in je eigen verdriet, boosheid of frustratie. De ander heeft gegarandeerd ook last van deze situatie. Vergeet niet! Jullie zitten in hetzelfde team. Kijk eens vanuit zijn/haar ogen naar de situatie, vanuit zijn/haar verleden en de pijn die de ander ervaart.
Door ook vanuit de ander naar de situatie te kijken, word je milder en dit haalt je uit de ‘vecht of vlucht’ modus. Denk nog eens na als je de volgende discussie wilt winnen, er is dan ook altijd een verliezer.

6. Kijk naar de mooie momenten
Voor je het weet, gaat het alleen nog maar over alles wat niet goed gaat. Er is waarschijnlijk ook nog veel moois. Kijk eens terug op jullie mooiste momenten, waar werd je in het begin verliefd op, wat deden jullie vroeger dat veel plezier gaf, wat inspireerde je, wanneer voelde je je het meest geliefd, het meest opgewonden, het meest op je gemak? Was het ooit goed, dan kan het nu ook weer goed worden. Anders en mogelijk zelfs beter.

7. Spreek je waardering vaker uit
Eén van de meeste eenvoudige stappen die je kunt zetten is om te waarderen wat de ander wel doet. Denk aan de kinderen van school halen, koffie voor je zetten, opruimen, boodschappen doen en noem het maar op. Het uitspreken van waardering naar elkaar is iets wat we snel in onze relatie achterwege laten. Terwijl bewezen is dat dagelijkse ‘waarderingsoefeningen’ een grote impact kunnen hebben op je gevoel en mate van aanwezigheid.

8. Heb fysiek contact
Weet je nog in het begin, toen jullie zo verliefd waren? Jullie konden niet van elkaar af blijven. Gek dat naar mate je langer bij elkaar bent, het fysieke contact af neemt. Terwijl ‘aanraking’ van levensbelang is voor de mens, het geeft een gevoel van welbehagen, het verbindt en zorgt voor een betere gezondheid. Als je de ander even niet kunt uitstaan, dan is het laatste waar je op zit te wachten waarschijnlijk lichamelijk contact. Maar elke dag even ‘contact’ zorgt echt voor meer verbinding; een kus als je naar het werk gaat, een omhelzing als je thuiskomt, een arm om de ander heen om te laten weten dat je er bent, even tegen elkaar liggen als je in slaap valt. Deze voorbeelden kosten weinig tijd en kunnen op termijn een grootst effect hebben. Ons advies: kies een moment, en een manier van lichamelijk contact, maak er een routine van en doe dit elke dag voor minimaal één maand.

9. Vraag om hulp
Misschien wel de moeilijkste stap van allemaal: vraag om hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Een buitenstaander is vaak veel beter in staat om de situatie goed te overzien en de vinger op de zere plek te leggen. Zoek hulp van iemand die al eens in een vergelijkbare situatie heeft gezeten, die begrijpt wat de valkuilen in een relatie zijn, die de kennis heeft en al eerder mensen op weg heeft geholpen.
Wij kennen als geen ander de negatieve patronen waar je in terecht kan komen. Wij zijn uit onze crisis gekomen en onze relatie is 100x beter dan ervoor. Wij zijn samen opzoek gegaan naar de sleutel tot een gelukkige relatie. Die hebben gevonden en willen we delen met jullie. Wil je weten wat wij voor jullie kunnen betekenen, plan dan een gratis ‘relatie inspiratiesessie’ met ons in.

Leave a Reply

Your email address will not be published.