Eindelijk een oplossing voor de stress!

Yes! Eindelijk iets gevonden dat werkt en waar ik iets mee kan!
Dat is wat ik dacht na het volgen van de online masterclass van Mindvalley Little Humans over hoe je flow in je dag krijgt in deze tijd van thuiswerken en je kinderen onderwijs geven.

Gefrustreerd en overspoeld

Dit is de 4de week van quarantaine en nog altijd was ik aan het worstelen en sommige dagen in gevecht met dit feit. Want ‘hoe dan’! hoe doen mensen dit op een leuke en ontspannen manier. Met vriendinnen in de groepsapp hoorde ik hoe zij het er vanaf brachten in hun gezinnen. Terwijl zij allemaal 3 kinderen hebben i.p.v. 2 en die in leeftijd gemiddeld ook nog een stuk jonger zijn. Dus hoe moeilijk kan ik het hebben, denk ik dan bij mezelf? Vervolgens wijs ik mezelf af dat ik geen goede moeder ben, want
1. Het lukt mij niet om mijn kind in een structuur te krijgen
2. Ik krijg mezelf ook moeilijk in een structuur terwijl ik daar wel behoefte aan heb
3. Tijdens huiswerktijd maken we vooral ruzie, terwijl ik dat helemaal niet wil
4. Ik krijg haar niet zover dat ze doet wat ik zeg (hahaha).
Frustratie alom en ik raak steeds meer overspoeld door de waan van de dag. Elke dag zeg ik nu zo’n beetje tegen Mark, geen idee wat ik gedaan heb vandaag maar de dag is omgevlogen en ik ben kapot. En veel leuker word ik er ook niet van….

Herkenbaar? Lees dan vooral verder! En mocht jij een moeder zijn die heel goed weet hoe ze dit moet organiseren zonder stress, weet dan, ‘ ik bewonder jou!’.

Gratis 12 live Masterclasses

Maar omdat ik niet zomaar wil accepteren dat dit op deze manier nog wel eens tot de zomervakantie kan gaan duren, besloot ik om te kijken wie mij verder kan helpen op dit gebied. Een voordeel van corona is dat zo’n beetje alles nu online te vinden is en zo kwamen Mark en ik via Mindvalley terecht bij Little Humans. Een door Mindvalley opgezet nieuw platvorm voor ouders. Je kunt je daar gratis aanmelden voor 12 live masterclasses . Iedere masterclass is er een andere expert op het gebied van ouderschap en leer je hoe je hoe je deze corona tijd met elkaar doorkomt.

Nu waren wij al fan van Mindvalley met de vele toffe masterclasses en cursussen die zij geven en ook Little Humans blijkt een schot in de roos. Vandaag leerde ik hoe je weer flow kunt krijgen in je dag en tegelijk je kinderen om je heen kunt hebben en kunt thuiswerken. En het was eigenlijk eenvoudiger dan ik dacht.

Welk voorbeeld wil je zijn voor je kind?

De expert van deze masterclass was Avital Schreiber Levy van www.theparentingjunkie.com en zij stelt je de vraag, welke ouder wil je zijn? Welk voorbeeld wil je geven aan je kinderen en hoe wil je je voelen? Daarnaast hecht zij niet zozeer aan het schoolse onderwijssysteem. Zij geeft aan dat je moet doen wat voor jou goed voelt als ouder en waar je op dit moment toe in staat bent. Iedereen reageert anders op deze situatie rondom corona. Sommige zijn ontzettend bang en bevriezen, nou probeer dan nog maar eens een leuke ouder te zijn en je kinderen onderwijs te geven.

Wees hun gids niet hun leraar

Ik ben eigenlijk niet bang maar hecht wel veel waarde aan rust en ruimte. Het is één van mijn belangrijkste kernwaarden en die sneeuwt nu helemaal onder. Dus probeer ik mijn kinderen in een structuur te krijgen zodat ik ergens nog die rust en ruimte kan creëren.
Zij zelf kiest ervoor om haar kinderen te onderwijzen op een manier die uitnodigt tot nieuwsgierigheid en daarover met ze in gesprek te gaan. Ze zegt ook, wees niet hun leraar maar hun gids. Kijk, dat spreekt mij nou veel meer aan! Ik wil helemaal geen juf zijn, laat staan een juf voor mijn eigen kind.

Flow

Om meer flow in de dag te krijgen hanteert ze 7 tijdblokken op een dag, deze zijn:

  1. Speeltijd
  2. Focustijd ( deze vond ik echt geweldig, ipv huiswerktijd, focustijd voor je kind en jij kunt wat werk doen, podcast luisteren of andere dingen die nodig zijn maar niet noodzakelijk)
  3. Kliedertijd (knutselen, spelen met zand, bakken, schilderen enz.)
  4. Beweegtijd (voor zowel je kind als voor jou want bewegen is goed voor iedereen)
  5. Stilte tijd (tijd die echt voor jou is om te zorgen dat je een leuke ouder kunt blijven, bijv mediteren. En dit ook zo uitleggen aan je kinderen dat deze tijd voor jou echt noodzakelijk is).
  6. Familie tijd (want ook al zit je veel tijd in elkaars buurt, hoeveel tijd besteed je écht samen? Dus doe een spelletje met elkaar of maak een wandeling samen)
  7. Schermtijd (dit is de tijd die jij kunt benutten om echt het noodzakelijke werk te doen voor je werk dus niet in het huishouden!)

En hoe zit het dan met tijd voor het huishouden, het eten klaarmaken enz. Hierover zegt ze, doe het samen met je kind of leg ze uit dat de was niet vanzelf gedaan wordt en het eten niet opeens op tafel staat. Dat we hier met elkaar voor zorg moeten dragen. Dus of je kinderen helpen gezellig mee waardoor ze leren om iets voor een ander te doen, of ze gebruiken speeltijd om zelfstandig te gaan spelen.

Dit gaf mij overzicht en rust! En opeens werd de dag een stuk overzichtelijker en leuker voor ons allemaal. Dus hier gaan we meteen mee aan de slag !En het schoolwerk, ja het is belangrijk maar ik vind het nog belangrijker dat we het leuk en fijn hebben met elkaar, dat we genieten van de tijd die we nu met elkaar cadeau krijgen. Dus heb ik ook gelijk besloten om wat minder streng voor mezelf te zijn. Ik ben liever een leuke en inspirerende moeder dan een verschrikkelijke juf voor mijn kinderen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.