Fase 2: de machtsstrijd

Nadat bij ons de eerste verliefdheid wat neerdaalde, zagen we dingen bij elkaar die we niet zo leuk vonden. We merkten dat bepaald gedrag van de ander (bijv. hoe de ander met de kinderen omging), erg op onze irritatie werkte, maar we begrepen niet goed waar dit ineens vandaan kwam. Er ontstond wrijving en spanning in onze relatie. In ons geval spraken we dit niet uit. We slikten onze behoeften in om maar geen ruzie te maken. Een dynamiek die voor niemand goed is uiteraard en uiteindelijk na 9 jaar samen ook leidde tot onze crisis.

Meer commitment zorgt voor machtsstrijd

Na de romantische fase (eerste fase van de relatiecirkel) komt namelijk ieder stel terecht in de fase van de machtsstrijd: In deze fase kom je zodra er meer commitment komt. Dat kan zijn door te gaan samenwonen, te gaan trouwen of wanneer er kinderen geboren worden. Voor de ene persoon is dit na 1,5 jaar en voor de ander pas na een paar jaar. Ineens word je er bewust van dat er dingen veranderd zijn. In deze fase zie je steeds meer de dingen aan je partner die je niet zo leuk vindt, je probeert de ander middels kritiek terecht te wijzen en maakt duidelijk dat hoe de ander is niet is hoe jij wilt dat die ander is. Je probeert elkaar te veranderen en je doet niet meer zo hard je best voor elkaar omdat je vindt dat je zelf al heel veel gegeven hebt.

Imago Relatietherapie was onze redding

Hierdoor raak je beetje bij beetje verwijderd van elkaar. Voor ieder stel is de dynamiek anders, sommige spreken niets uit (zoals wij) anderen hebben heel vaak ruzie. Wanneer je hier echter niets aan doet en niet inziet wat de machtsstrijd je te zeggen hebt, gaan veel stellen uit elkaar of leven langs elkaar heen (niet zo gelukkig) verder. Gelukkig kwamen wij in aanraking met Imago relatietherapie en leerden wij de achtergrond van de relatiecirkel. We ontdekten waarom we ooit op elkaar gevallen waren. We kwamen erachter met welke verborgen agenda we de relatie in gestapt waren.

Met andere woorden; ik doe dit voor jou en daar wil ik dit terug. Dat inzicht maakte duidelijk welke verlangen er onder zat, welke onvervulde behoeften uit onze jeugd meespeelde en konden we elkaar daarin helpen in plaats van elkaar steeds verwijten te maken. Dit heeft er voor gezorgd dat we nu een ijzersterk team zijn, en snappen nu waar onze – soms niet zulke leuke – gedragingen en reacties vandaan komen. Dit helpt om elkaar iedere keer terug te vinden en compassie voor elkaar te hebben.

In welke fase zitten jullie?

Nu jullie gehoord hebben over de deze eerste fases uit de relatiecirkel, waar staan jullie? Leuk als je het met ons deelt! En weet dat de machtsstrijd niet anders is dan een fase waarin groei mag ontstaan. Ook wij komen steeds weer opnieuw in deze fase, en leren dan weer nieuwe dingen over onszelf en elkaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.