Blog Ouderteam

Manon (40) volgde een ouderschapscursus: ik kan het iedereen aanraden

Als het aan ex-minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet ligt, wordt het de normaalste zaak van de wereld dat aanstaande ouders op ouderschapscursus gaan. Manon van der Zwaal (40) volgde zo’n cursus met haar man Brian en kan het iedereen aanraden. “Ik was eerst ook sceptisch, maar het is echt niet zo dat je bij een psycholoog zit.”

De Hogeschool Leiden ontwikkelde de ouderschapscursus OuderTeam.nu en Manon en Brian werden bijna een jaar geleden uitgenodigd om daaraan deel te nemen.

SCEPTISCH

Manon: “We waren eerst best sceptisch, dachten: is dat nou nodig? We hadden destijds al een kindje en ik was zwanger van de tweede. Maar onze toekomstige buurvrouw zocht stellen die deel wilden nemen aan de cursus en op een gegeven moment besloten we: baat het niet, dan schaadt het niet. Eigenlijk wilden we haar niet teleurstellen, zo begon het.”

BEERPUT

Mannen staan erom bekend dat ze over het algemeen niet graag om hulp vragen en zeker niet als het om emoties gaat. Toch kreeg Manon haar partner mee. “Het was niet moeilijk om Brian over te halen, want hij staat doorgaans meer voor dit soort dingen open dan ik.

Wel waren we een beetje bang dat het een soort relatietherapie zou zijn waar een beerput zou worden opengetrokken van issues die er eigenlijk helemaal niet waren. We vreesden dat er gevist zou worden naar problemen, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn.

Het is echt een workshop/training waar je met elkaar praat over je relatie en het ouderschap, maar je gaat niet terug in het verleden.”

EYEOPENERS

“De cursus bestond uit een digitaal deel, dat je met z’n tweeën thuis moest doen, en een aantal cursusavonden met andere koppels. Brian en ik waren de enigen die al een kind hadden, maar ik hoorde meteen dingen in de cursus waarvan ik dacht: het was fijn geweest als we dit al hadden geweten voordat ons kind was geboren.

Een voorbeeld? Ik vind het heel belangrijk dat mijn kind alles durft, dus ik zal mijn kind niet snel helpen als het ergens vanaf wil springen. Maar als mijn kind om hulp vraagt, zal Brian het helpen. Want hij vindt het belangrijk dat onze kinderen hun emoties uiten.

Als je van elkaar weet wat je jullie kind als volwassene toewenst, snap je ook beter waarom de andere ouder dingen anders doet dan jij. Bij de cursus moesten we ieder apart drie aspecten kiezen die we belangrijk vonden voor ons kind. En dan ga je vervolgens in gesprek daarover. Iets wat je anders niet doet.”

SUPERMOE

“Er zijn veel dingen waar je van tevoren niet over nadenkt. Je beseft ook niet dat je sommige zaken verschillend zult aanpakken, want je bent verliefd en denkt dat alles net zo leuk doorgaat als vóór de komst van kinderen.

Je denkt dat dat vanzelf gaat, want je kent elkaar goed. Brian en ik zijn al acht jaar bij elkaar, maar de eerste twee jaar na de geboorte van een kind ben je jezelf gewoon niet. Je bent supermoe en als vrouw hartstikke hormonaal; je bent echt verminderd toerekeningsvatbaar.

Dus je snapt als vrouw niet dat een man vergeet de baby sokjes aan te doen en je vergeet dat je naast moeder ook nog iemands partner bent. Laat staan nog een eigen persoon. Het was bij deze cursus fijn dat je met andere koppels dit soort zaken kon bespreken en dan merkt dat anderen tegen dezelfde dingen aanlopen.”

VRIENDINNEN

“Natuurlijk kun je deze onderwerpen ook met vriendinnen bespreken, maar daar is je man niet bij. Je praat dan over elkaar, maar niet met elkaar.

In de cursus gaat het niet alleen over hoe je je kind wilt opvoeden, maar ook hoe je je relatie goed houdt. Hoe verdeel je de zorg? Hoe zijn de huishoudelijke taken thuis verdeeld en ben je daar allebei tevreden mee? Op wat voor manier ga je met stress en conflicten om? Ga je dan schreeuwen of trek je je terug?”

En dan blijk je na acht jaar nog steeds dingen te leren als stel. Manon: “Ik gooi alles er meteen uit: dan ben ik het kwijt. Maar Brian laat alles wat ik zeg rustig op zich inwerken en zegt dan na een week dat hij iets wat ik heb gezegd heel vervelend vindt. Terwijl ik het me niet eens meer kan herinneren.

Doordat ik dat nu weet, denk ik beter na voordat ik alles eruit flap. En Brian realiseert zich dat ik niet alles altijd letterlijk meen wat ik roep in een conflict.”

BORSTVOEDING

Maar het gaat in de cursus ook over complimenten geven aan elkaar. Manon: “Is ook weleens leuk. Maar het kan ook tot misverstanden leiden… Bij ons was de vraag: wat denk je dat je partner goed zal doen als ouder? Ik had heel romantisch opgeschreven dat Brian erg geduldig is met kinderen en ze echt de ruimte geeft om zichzelf te zijn.

En Brian had opgeschreven: Manon gaat heel goed borstvoeding geven… Zo ontzettend ónromantisch! Ik heb bij de bijeenkomst mijn mond gehouden, maar thuis was ik echt boos. Ik zei tegen hem: ‘Natúúrlijk ga ik borstvoeding geven, want jij kunt dat niet!’

Maar Brian bedoelde juist dat hij er zoveel respect voor had dat ik toch had doorgezet met mijn zoontje, want de borstvoeding lukte in het begin helemaal niet. Hij was er ontzettend trots op dat ik zo’n doorzetter was en dacht dat andere moeders dat nooit zouden hebben gedaan.”

GEEN ROZE WOLK

Helpt het volgen van deze cursus om een realistischer beeld te krijgen van het ouderschap? Manon: “Ik had geen roze wolk in mijn hoofd. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat het moeilijker zou zijn dan dat ik het nu ervaar, maar wij hebben twee supermakkelijke kinderen. Dat scheelt enorm.

Ik was van tevoren wel bang dat ik moeite zou hebben met het feit dat ik mijn vrijheid kwijt zou zijn. Maar dat viel ontzettend mee toen de baby er eenmaal was. Ik vond het helemaal niet zo erg dat ik niet meer altijd kon gaan en staan waar ik wilde.”

LAAT ELKAAR UITPRATEN

Hoewel ze niet echte strubbelingen tegenkomen in hun relatie, hebben ook Manon en Brian echt profijt van de ouderschapscursus. “We moesten bijvoorbeeld een oefening doen waarbij je de ander twee minuten laat praten, je mag elkaar dus niet onderbreken. Bleken we heel slecht in te zijn, we onderbraken elkaar voortdurend!

Daar moesten we ook wel keihard om lachen. Als dat nu gebeurt, zeggen we op een rustige toon tegen de ander: ‘Nee, laat mij even uitpraten.’”

INTIMITEIT

“En na een bevalling is er gewoon minder intimiteit, maar daar praat je vaak niet over. In de cursus komt dit ook aan bod. Als moeder ben je soms zo moe van de borstvoeding en voel je je zo niet-sexy, dat je er niet aan moet denken.

Maar een man kan daar heel anders in staan. Die ziet jou niet als die melkfabriek en vindt je nog steeds aantrekkelijk. Maar dat soort dingen bespreek je niet snel. Het is dus wel goed dat dit in de cursus ter sprake komt.”

MINDER VECHTSCHEIDINGEN

En helpt het ook tegen vechtscheidingen, zoals de werkgroep onder leiding van Rouvoet beoogt? Manon: “Ik denk dat iedere ouder ervan uitgaat dat een vechtscheiding hem of haar niet zal overkomen. Maar ik denk zeker dat er minder vechtscheidingen zijn als je van tevoren nadenkt over het ouderschap.

En het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat je wel een borstvoedingscursus en bevalcursus volgt, daarnaast nog bootcampt en zwangerschapsyoga doet, maar geen cursus volgt over de nieuwe rol die je als stel krijgt? Ik vind dat het ook vergoed moet worden, want dat worden die andere cursussen toch ook?”

Dit artikel is geschreven door Dimphy van Miltenburg in VROUW van De Telegraaf.

Wil je meer over Ouderteam lezen? Je kunt hier verder lezen: https://www.bymf.nl/ouderteam/.

Leave a Reply

Your email address will not be published.