Hoe een baby je leven verandert; Zo houd je het leuk samen!

Hoera! Jullie zijn zwanger!  Jullie worden ouders ! Voor veel stellen is dit een droom die uitkomt. Jullie  denken vast al na over de naam van de baby, hoe het kamertje eruit moet komen te zien, welke kinderwagen jullie gaan nemen en hoe jullie de zorg gaan verdelen als de baby er straks is. Misschien denken jullie ook al na over de eerste vakantie met elkaar….
Als je zwanger bent lijkt het allemaal zo mooi en eenvoudig. De realiteit kan soms anders uitpakken. Die roze wolk is niet altijd zo roze. De komst van een baby kan allerlei gevoelens in je losmaken. De één kan zich hier erg druk over maken, terwijl de ander het over zich heen laat komen.
Het feit is, dat als je samen een baby krijgt, je er geen handleiding bij krijgt hoe je dat het beste kunt doen samen. Je hebt de ervaring nog niet om te zijn wie jij wilt zijn als ouder en als partner in die nieuwe samenstelling.

Leren en ontdekken
Samen ouders worden is samen iets nieuws leren. Samen ontdekken wie je wilt zijn in deze nieuwe fase in je leven. Dit is leuk en heel leerzaam! Dit is samen groeien en van elkaar leren zodat je jezelf en elkaar beter leert kennen. Je kunt niet alles voorspellen en je weet nog niet hoe het écht gaat zijn als de baby er eenmaal is. Wat je wel kunt doen is je verlangens, je zorgen en je vragen hierover onderzoeken. Want nog té veel aanstaande ouders staan er niet bij stil wat er na de geboorte allemaal op ze af komt.

De uitdagingen van ouders met een pasgeboren baby
Hierdoor worden veel jonge ouders overvallen door allerlei uitdagingen die ontzettend veel energie kosten.

Want wat als:
Je veel onzekerheid voelt over je nieuwe rol als ouder
De baby veel huilt of slecht slaapt?
 Jullie erachter komen dat je helemaal niet hetzelfde over de opvoeding denkt
 Het slaapgebrek een negatieve invloed heeft op je algehele humeur en daarmee je relatie?
 De intimiteit ver te zoeken is?
 Er weinig tijd overblijft voor jezelf en elkaar?

Met een baby erbij heb je samen een nieuwe balans te vinden en dat kan zeker in het begin even zoeken zijn. Onderzoek wijst uit dat de tevredenheid over de relatie na de geboorte vaak (tijdelijk) daalt. De komst van de baby zorgt er ook voor dat er niet zoveel tijd overblijft voor de relatie. Terwijl het juist zo belangrijk is voor jullie zelf, én jullie kind, om ook tijd voor elkaar te hebben.  Cijfers wijzen uit dat na de komst van de baby veel relaties het niet redden. Niet een heel rooskleurig vooruitzicht….

Het gezin van je dromen
Maar het feit dat jullie hier op deze pagina terecht zijn gekomen betekent al dat jullie anders zijn! Jullie willen het beste voor jullie kindje en beseffen dat de komst van de baby voor een hoop veranderingen gaat zorgen en dat jullie na de geboorte mogelijk voor uitdagingen komen te staan die je niet had verwacht.

 Over die veranderingen kun je het beste met elkaar praten wanneer je nog helemaal verliefd en uitgerust bent. Op die manier zijn jullie goed voorbereid en ben je samen al bezig om dat gezin van je dromen te creëren!

Dus ben je tussen de 20 en 33 weken zwanger (het maakt niet uit of dit jullie eerste kindje is of dat jullie al één of meerdere kinderen hebben) en wil je graag na de geboorte van jullie kindje, echt een team vormen samen zodat je weet dat je altijd bij elkaar terecht kunt ook als je het even niet met elkaar eens bent? Wil je naast samen ouders, ook samen geliefden blijven? Dan is deze cursus iets voor jullie!

Ja! Wij doen mee!

Zwangerschapscursus ‘Creëer een sterk ouderteam’

Om jullie als ouders voor te bereiden op de veranderingen die de komst van de baby met zich meebrengt is de cursus ‘Creëer een sterk ouderteam’ ontwikkeld. OuderTeam is gebaseerd op het Amerikaanse programma Family Foundations: een effectief bewezen interventie. Tijdens deze cursus richten jullie je op het versterken van de band en samenwerking met elkaar als partners en als ouders.

Tijdens twee bijeenkomsten (éé voor en éé na de bevalling) gaan we samen in gesprek over het ouderschap, de opvoeding en de relatie.

De onderwerpen
Vertrouwen hebben in elkaar
De invloed van gedachten en gevoelens
Waarden voor jullie gezin
De invloed van jullie eigen opvoeding
Basisregels en taakverdeling
Samenwerken als partners
√ Zorg voor jezelf en elkaar
Veiligheid, hechting, temperament
√ (Her)kennen van emoties bij je kindje
√ Handvatten om verstandig om te gaan met conflicten

Ervaringen uitwisselen
Een waardevol onderdeel van dit programma zijn de verschillende deelnemers. Tijdens de bijeenkomsten hebben jullie genoeg mogelijkheid om met de andere ouders ervaringen, gevoelens en ideeën uit te wisselen.

Online programma
Wanneer jullie meedoen aan Ouderteam krijgen jullie toegang tot een online programma. In dit programma zitten verschillende interessante oefeningen en filmpjes om samen over in gesprek te gaan en die dieper ingaan op de onderwerpen die behandeld worden.

We leefden nog lang en gelukkig?

Wij zijn Mark en Femke, partners, ouders, ervaringsdeskundigen, therapeut, coach en relatie-experts. Tijdens onze 18 jarige relatie hebben we de nodige uitdagingen ervaren. Onze relatie is niet altijd even rooskleurig geweest. Na de komst van onze twee dochters ging het bergafwaarts, we waren vooral nog ouders die samen een familie bedrijf runden. Voor de buitenwereld zag het er allemaal rooskleurig uit maar achter de schermen was dit niet het geval. We voelden ons niet echt gelukkig en leefden langs elkaar heen zonder het écht te beseffen. Het sprookje leek over, niks we leefden nog lang en gelukkig…

Hoe dit kon? Omdat we ons er niet bewust van waren dat het gebeurde. Dat de gebroken nachten, ons werk, de kinderen en andere uitdagingen in het leven ons alle energie kostte.  Het ging zo geleidelijk dat we niet gemerkt hebben dat we langzaam uit elkaar groeiden. Dat we onze behoeften niet uitspraken en onszelf aanpaste aan elkaar.

 Wij hebben van onze lessen op relatiegebied ons werk gemaakt. Al vele stellen kwamen bij ons omdat de relatie na de komst van de kinderen in zwaar weer was beland, soms onherstelbaar maar heel vaak lukte het elkaar weer te vinden zodat een breuk afgewend kon worden.

Wij gunnen dit ieder stel omdat we weten dat het mogelijk is. Wat we nog liever willen is dat ieder stel bewust is van de uitdagingen die ze tegen kunnen komen op het moment dat er kinderen geboren worden. Zodat je meteen vanaf de start de liefde tussen elkaar levend kunt houden en je weet wat je kunt doen als het even niet zo makkelijk gaat. Een mooier voorbeeld kunnen jullie niet zijn voor jullie kindje!

Ouderteam is écht iets voor jullie als je:

Het leuk vindt om elkaar nóg beter te leren kennen;
Op een fijne manier met elkaar wilt leren communiceren, ook als je moe bent;
Elkaars emoties beter wilt leren herkennen en hoe daarop te reageren;
Van elkaar wilt weten welke verwachtingen je hebt over het ouderschap en je relatie;
Minder stress wilt ervaren;
√ Wilt leren omgaan met onzekerheden in je nieuwe rol als ouder
Een ijzersterk team wilt vormen samen

Wanneer jullie samenwerken aan deze punten wordt het risico op angstgevoelens en (postnatale) depressie bij de moeder verkleind.
Daarnaast heeft het een positief effect op de baby waardoor de kans op een goed slaapritme, betere sociale vaardigheden en een beter welzijn wordt vergroot.

Belangrijke onderwerpen bespreken

Het is heel fijn om voordat de baby er is met elkaar de belangrijke onderwerpen te bespreken.

Rutger & Kim

Een team vormen

Het is slim om dit te doen als alles nog goed is tussen elkaar zodat je echt voorbereid bent en een team kunt vormen.

Michiel & Suzanne

Invloed van buitenaf

Na de geboorte van de baby merk je pas hoeveel invloed dingen van buitenaf (werk, gezondheid, slapeloze nachten ect.) hebben op hoe je met elkaar omgaat.

Thijs & Lisette

Écht te blijven praten

Het is belangrijk om tijd te nemen om écht te blijven praten met elkaar en goed te luisteren naar de ander

Brian & Anouk

Super waardevol

We hebben de sessies voor de bevalling nu net achter de rug. Ik vond deze eerste 2 sessies  van Ouderteam voor de bevalling super waardevol. Wat vooral is blijven hangen is hoe je met elkaar een dialoog kan aangaan, welke waarde je je kind wilt geven, waar je beide bang voor bent en wat dat dan betekent en ook de manieren waarop er conflicten ontstaan en hoe die beter aan te gaan.  Ik denk dat heel veel ouders to be en jonge ouders jullie hulp en inzichten goed kunnen gebruiken!

Marianne