Waarom een waardering?

Het uiten van waarderingen naar elkaar doen we eigenlijk veel te weinig en als we het al doen dan komt het mogelijk niet altijd goed aan. Terwijl het zo belangrijk is omdat het de relatie wat lichter kan maken. Het kan zo verrassend zijn om zulke mooie dingen te horen van de ander waardoor je je ook weer een beetje meer geliefd voelt.

Achtergrond bij de waarderingsdialoog

Door een waardering uit te spreken geef je niet alleen iets aan de ander maar ook aan jezelf. Je opent namelijk je hart waardoor er verbinding kan ontstaan en de liefde weer wat meer kan gaan stromen.

Door het spiegelen wat je gehoord hebt aan waarderingen, komt de waardering binnen en kun je deze beter ‘aannemen’. Voel dit ook bij jezelf; Kun je de waardering ontvangen? Of ben je beter in geven, en durf je nog niet echt te geloven wat die ander over jou zegt?

Voor de Zender die de waardering uit, is de herhaling een letterlijke spiegel. Je hoort nogmaals wat je gezegd hebt en door de herhaling wil je vaak nog dingen toevoegen of juist wijzigen. Dit zorgt voor verdieping en hierdoor krijgt de Ontvanger meer inzicht in jouw belevingswereld.

Het gevoel vasthouden
Misschien hebben jullie het gevoel nog kunnen vasthouden of misschien was het al vrij snel weg. Dat is niet goed of fout. Het is een eerste stap en gaat vooral om het ervaren van de verbinding. Naarmate jullie dit vaker gaan doen en meer gaan toepassen, zul je merken dat de verbinding weer sterker wordt, ook als het om minder leuke onderwerpen gaat.

Tip
Natuurlijk kunnen jullie dit thuis verder voort zetten. Door bijv. één keer per week of gewoon iedere dag één waardering naar elkaar te uiten. Wat kan helpen is om van tevoren te vragen of de ander tijd heeft voor een waardering, of spreek met elkaar een tijdstip af om deze oefening te doen.

Hoe ging het ook al weer?

Kies wie de Zender en wie de Ontvanger is. Spreek de waardering uit, de ander herhaalt en vraagt of er nog meer is. Wanneer er geen waardering meer is, dan vat de ontvanger samen.

  • Zender: 1 ding dat ik aan jou waardeer (deze week) is…..
  • Ontvanger: herhalen, is er nog meer? 
  • Zender: Wanneer jij dit doet voel ik mij…..
  • Ontvanger: herhalen, zijn er nog meer gevoelens?
  • Als er geen gevoelens meer zijn, dan vat de Ontvanger samen wat er allemaal gezegd is en vraagt of de samenvatting zo klopt.
  • Ontvanger: Bedankt dat je dit met mij wilde delen

En dan wissel je de rollen om.

En onthoud; het is geen wedstrijd wie de meeste waarderingen uit. Voel goed bij jezelf, als er meer is dan is er meer, is er niets meer dan is het ook goed.

Coaching                  Over Family StartUp                Mark & Femke                    Contact